Nezaměstnanost v prosinci vzrostla na 3,7 %, je to nejvíce za poslední rok

13. leden 2023
    Nezaměstnanost v prosinci vzrostla na 3,7 %, je to nejvíce za poslední rokNezaměstnanost v prosinci vzrostla na 3,7 %, je to nejvíce za poslední rok
  • Nezaměstnanost v prosinci vzrostla na 3,7 %.
  • Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v prosinci v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.
  • Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Pardubickém, Zlínském a Plzeňském kraji.
  • Na jedno volné pracovní místo připadá v ČR v průměru 0,9 uchazeče o zaměstnání.
  • Novou práci získalo 14 080 lidí.
  • Očištěná míra nezaměstnanosti vzrostla podle ČSÚ v listopadu na 2,7 %.

Úřad práce ČR evidoval k 31. 12. 2022 celkem 271 803 uchazečů o zaměstnání, což je více než v předchozím měsíci i roce. Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 3,7 %, tedy o 0,2 p. b. více oproti listopadu. Meziročně se situace nejvíce změnila na Pardubicku, kde podíl nezaměstnaných osob vzrostl oproti prosinci 2021 o 0,5 p. b. na 2,9 %. Situace na pracovním trhu odpovídala v prosinci dlouhodobému stavu, ročnímu období a také běžnému vývoji ke konci roku, kdy nezaměstnanost pravidelně roste. V následujících měsících nezaměstnanost v souvislosti s útlumem sezónních prací pravděpodobně ještě vzroste.

Situace na trhu práce se bude mimo jiné dále odvíjet také od průběhu válečného konfliktu na Ukrajině. Podle dostupných zdrojů získalo v ČR od vypuknutí konfliktu do konce prosince 2022 práci celkem 173 246 osob z Ukrajiny. Ke konci předchozího měsíce jich pracovalo na území ČR 99 746, a to nejvíce ve Středočeském a Plzeňském kraji jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě a dále jako obsluha stacionárních strojů a zařízení. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání pak občané Ukrajiny tvořili 5,2 % (listopad 5,3 %).

prosinec 2022.PNG

Mapa nezaměstnanost (12).png

Více informací o vývoji nezaměstnanosti najdete na: bit.ly/3QtTxMO nebo bit.ly/3Qo5x2a.

Newsletter

Chcete-li pravidelně dostávat informace o aktuálním vývoji nezaměstnanosti a dalších novinkách z pracovního trhu a HR, odebírejte náš zpravodaj HOFMANN NEWS! Stačí kliknout na odkaz a vyplnit svůj email.