Pandemie má negativní vliv na duševní zdraví

4. prosinec 2020

Rok 2020 přináší stále nové změny a výzvy, které se promítají do pracovního i soukromého života. Ekonomické změny a pokles lidské interakce ovlivnily duševní zdraví mnoha jedinců. Z průzkumu společností Oracle a Workplace Intelligence vyplývá, že pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví až 78 % pracovníků. Zaměstnanci se navíc stále více obracejí na technologie, ve kterých vidí nejen zjednodušení jejich práce, ale také pomoc se zvládáním náročných psychických situací.

Pandemie má negativní vliv na duševní zdravíPandemie má negativní vliv na duševní zdraví

Ze studie vyplývá, že stále více lidí aktuálně zažívá pocity vyhoření, stres, úzkosti nebo deprese související se sociální izolací. Až 78 % respondentů tvrdí, že se jejich duševní zdraví zhoršilo právě v důsledku pandemie. Tyto potíže se pak promítají i do osobního života např. zhoršenou kvalitou spánku či problémy ve vztazích. Je tedy důležité o své duševní zdraví pečovat v každé době a včas rozpoznat, že se necítíme dobře.

Duševní zdraví by mělo být prioritou zaměstnavatelů

Z průzkumu dále vyplývá, že až 76 % respondentů zastává názor, že by firmy měly dělat více pro podporu duševního zdraví svých zaměstnanců. Zaměstnavatelé by tak neměli tento fakt ignorovat a měli by svým zaměstnancům poskytnout efektivní nástroje pro zvládání stresu, udržení pozornosti a zaměřit se také na prevenci syndromu vyhoření. „Firmy by si měly uvědomit, že duševní zdraví je stejně důležité jako to fyzické. Svým zaměstnancům mohou např. poskytovat poradenské služby prostřednictvím externích specialistů nebo nabízet nejrůznější kurzy na zvládání stresu. Obecně je pak velmi důležité budovat pozitivní firemní kulturu respektující různé potřeby zaměstnanců a zároveň podporovat tzv. work-life balance, tedy rovnováhu pracovního a soukromého života a řádné čerpání dovolené,“ radí ředitelka personální agentury Hofmann Personal Gabriela Hrbáčková.

Technologie jako pomocníci

Stále více zaměstnanců také vidí budoucnost v nových technologiích. Nejen, že v aktuálních podmínkách spojených s pandemii pomáhají lidem fungovat na dálku, ale dle respondentů mohou také zlepšovat jejich duševní zdraví. K výhodám robotů dle nich patří vyšší objektivita a schopnost poskytovat rychlé odpovědi. Nové technologie a umělá inteligence by tak mohla zvyšovat pracovní produktivitu a také spokojenost zaměstnanců se svou prací. Až 80 % zaměstnanců by dokonce uvítalo mít robota jako svého terapeuta či poradce a 68 % respondentů by si pak raději o svém stresu a úzkosti v práci promluvilo raději s tímto robotem než se svým nadřízeným.

/down/dusevni-zdravi.png

Zdroj: https://bit.ly/37y4mXT